QHSE Management - Environment

Een belangrijk deel van QHSE-management is milieu (Environment). Zeker vandaag de dag! Denk bijvoorbeeld aan het klimaatakkoord, de stikstofproductie, de steeds strenger wordende milieuwetgeving en de Urgenda-doelstelling. Het milieuaspect van QHSE-management wordt echter vaak onderschat. In deze blog zetten we de belangrijkste aandachtspunten uiteen als het gaat om milieu.

QHSE, wat was het ook alweer?

QHSE staat voor Quality, Health, Safety and Environment, oftewel: kwaliteit, gezondheid, veiligheid en milieu. Met QHSE wordt verwezen naar het dusdanig vormgeven van het beleid van een organisatie dat voldoet aan eisen en/of wetgeving op het gebied van arbeidsomstandigheden, milieu en de kwaliteit van producten of diensten. Onderdelen van QHSE zijn KAM (kwaliteit, arbo en milieu) en QA/QC (Quality Assurance/Quality Control).

Iedere organisatie richt haar QHSE-management anders in. Maar er zijn wel gemeenschappelijke kenmerken. De richtlijnen voor kwaliteit, arbo en milieu zijn namelijk vaak vastgelegd in externe lichtlijnen. De ISO-normen zijn daarvan de bekendste en meest gebruikte. Het QHSE-management zorgt ervoor dat deze richtlijnen worden gevolgd en in de processen van de organisatie worden opgenomen. Een externe organisatie toets periodiek of de ISO-normen daadwerkelijk opgevolgd worden, in de vorm van een externe audit.

Milieuwetgeving

Als ondernemer heeft u een zorgplicht om de nadelige gevolgen van uw bedrijfsuitoefening voor het milieu te voorkomen of te beperken. De eisen waaraan u moet voldoen zijn vaak opgenomen in de wet. Maar waar moet nog meer naar gekeken worden?

Het vaststellen van eisen in milieuwetgeving voor een bedrijf blijkt in de praktijk een van de meest onderschatte onderdelen van QHSE. Vaak ontstaat bij QHSE-managers of KAM-coördinatoren een “kennisgat” over welke milieuwetgeving in de volle breedte van toepassing is op de eigen organisatie.

Op alle Nederlandse bedrijven is de Wet milieubeheer van toepassing. Deze wet bevat algemene voorschriften voor de bescherming van het milieu. De wet is vertaald naar concrete eisen voor bedrijven in het Activiteitenbesluit. Hier staan voornamelijk algemene milieuregels in voor bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan regels over het lozen van afvalwater, composteren, het aantal landbouwdieren per vierkante meter en instructies voor laswerkzaamheden. Aan alle eisen van het Activiteitenbesluit moet worden voldaan door uw bedrijf (indien van toepassing).

Andere milieuregels

Buiten de eisen in het Activiteitenbesluit, of de eisen in uw omgevingsvergunning, kunnen ook andere milieuregels voor uw organisatie gelden. Soms wordt hiernaar verwezen in het Activiteitenbesluit. Dit is bijvoorbeeld zo in geval van de Wet Bodembescherming, de Waterwet, Het Besluit Emissie-eisen Middelgrote Stookinstallaties en het Besluit Bodemkwaliteit. Echter, is het ook belangrijk dat naar onderwerpen als transport en eisen aan koolstofdioxide-emissies wordt gekeken. Eveneens is de Energiewet van toepassing.

Als uw bedrijf het milieu erg belast (denk bijvoorbeeld aan grote metaalverwerkende bedrijven), zal een milieuvergunning aangevraagd moeten worden. In deze vergunning staan eveneens eisen waaraan uw organisatie moet voldoen. Deze voorwaarden zijn vaak streng.

ISO-14001, het certificaat voor milieumanagementsystemen, vereist onder andere dat u de relevante milieuwet- en regelgeving voor uw bedrijf hebt geïdentificeerd. Daarnaast moet beoordeeld worden of de organisatie hier ook aan voldoet.

ISO-14001

ISO-14001 richt zich op het milieubeleid van een organisatie. Deze internationale norm stelt kaders aan het milieubeheersysteem van een bedrijf. ISO-14001 sluit aan bij onderwerpen als MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) en circulaire economie. Het speelt in op het belang voor organisaties om hun milieubeleid te baseren op een goed inzicht in zowel de interne als externe ontwikkelingen, maar ook in de eisen en verwachtingen van belanghebbenden.

Hoe kunnen wij helpen?

Om als bedrijf te laten zien dat u serieus en stelselmatig uw milieuprestaties en doelstellingen wil verbeteren, is het verstandig het ISO-14001 certificaat te halen. INBISCO kan u hierbij ondersteunen! Dankzij onze overzichtelijke software kunt u eenvoudig uw milieubeleid vormgeven en laten testen via een externe audit. Nieuwsgierig geworden? Vraag een gratis demonstratie aan en ontdek het gemak van onze software!



Software: QHSE Management Systeem


Plan een demo

Laat hieronder je gegevens achter en we maken zo snel als mogelijk een afspraak! Liever direct contact? Bel gerust naar: 085 - 00 43 847.

 

plan maar in!
Servicedesk

085 - 00 43 849

Algemeen

085 - 00 43 847

Noodtelefoon

085 - 00 43 857

 

Bezoek- en postadres
Baanhoek 144A
3361 GM Sliedrecht

Email 
info@inbisco.nl

Inschrijven INBISCO update

Schrijf in