De waarde van risico's

Elke dag, nemen we allemaal diverse risico gerelateerde beslissingen waarbij we risico factoren incalculeren. Een voorbeeld van een sport waarbij men dit veel doet is bergbeklimmen. Maar bij bergbeklimmen gebeuren ook (bizarre) ongelukken; zelfs bij de meest ervaren bergbeklimmers. Hierdoor kunnen er vragen ontstaan zoals “hoe kon dit gebeuren en wat konden ze er aan doen?” “Zijn de risico’s voldoende onderkent en wat hebben ze er aan gedaan om grip te krijgen op deze risico’s?"

Natuurlijk zijn er situaties en omstandigheden die bergbeklimmers niet in de hand hebben, maar waar ze zich wel op kunnen voorbereiden mochten ze in een risicovolle situatie terecht komen. Denk aan veranderende weersomstandigheden, onbekende schades aan bergwanden en extreme ontberingen. Men weet niet of en wanneer dit zal plaatsvinden en wat de impact zal zijn. Echter kunnen de juiste materialen meegenomen worden om een gevaar zo goed mogelijk af te wenden en te overleven. 

Bedrijfsrisico's

Momenteel zien we een trend dat inzicht in risico's steeds belangrijker wordt. Dit wordt mede veroorzaakt door de aandacht voor risico's en kansen bij de nieuwe versie's van ISO 9001, 14001 en 45001. Het voldoen aan de nieuwe normen activeert de bewustwording en kan een stimulans zijn om opnieuw naar de werkwijze van je organisatie te kijken met een 'risicobril' op. Er zijn natuurlijk op elk niveau (strategisch, tactisch en operationeel) van de organisatie risico's en ieder niveau is belangrijk. Het begint echter met een risicobeoordeling van de strategische doelen van de organisatie.

Strategie expliciet maken.

De organisatie dient de strategie expliciet te maken om zodoende te kunnen komen tot analyse van strategische kansen en bedreigingen. Een van de redenen dat risicomanagement nog niet voldoende vruchten afwerpt is dat het beheersen van risico’s onvoldoende beklijft in de organisatie. Want juist daarmee realiseert men dat risicomanagement gekoppeld wordt aan de dynamiek van de business waarin men zich begeeft. Je voorkomt daarmee dat te veel de focus ligt op het uitvoeren van de primaire taken en risicomanagement als ballast wordt gezien. We moeten dus komen tot een risico gestuurde organisatie waarbinnen risico’s actief en intrinsiek worden gemanaged op alle lagen.

De focus in risicomanagement moet dus liggen op het identificeren van risico’s die de strategische doelen in gevaar kunnen brengen en daaropvolgend de beheersmaatregelen die de kans van optreden voor jouw bedrijf en de gevolgen daarvan positief beïnvloeden. Overigens is het nog altijd zo dat veel organisaties het risicomanagement projecteren op alleen de negatieve factoren, terwijl ook bewust gekeken moet worden naar de ontwikkeling en effecten van positieve factoren. Dus kijken naar kansen en de sterktes van je organisatie. Want ook hier zitten risico’s in die we vaak niet voldoende meenemen. Van belang zijn namelijk ook de risico’s van gemiste kansen en verlies van je sterktes. Iets wat door de snelle veranderingen, door de toenemende concurrentie en de uitbreiding van regelgeving en overheidsbemoeienis negatief kan worden beïnvloed.

Plan een demo

Laat hieronder je gegevens achter en we maken zo snel als mogelijk een afspraak! Liever direct contact? Bel gerust naar: 085 - 00 43 847.

 

plan maar in!
Servicedesk

085 - 00 43 849

Algemeen

085 - 00 43 847

Noodtelefoon

085 - 00 43 857

 

Bezoek- en postadres
Baanhoek 144A
3361 GM Sliedrecht

Email 
info@inbisco.nl

Inschrijven INBISCO update

Schrijf in