Blog
schedule
23 mei 2024
person
Robin Vermeij

Wat is ISO 14001?

Een belangrijk deel van QHSE-management is milieu (Environment). Zeker vandaag de dag! Lees meer om erachter te komen wat het voor jou kan betekenen!

Een belangrijk deel van QHSE-management is milieu (Environment). Zeker vandaag de dag! Denk bijvoorbeeld aan het Klimaatakkoord, de stikstofproductie, de steeds strenger wordende milieuwetgeving en de klimaatdoelstellingen voor 2030. Het milieuaspect van QHSE-management wordt echter vaak onderschat. In deze blog zetten we de belangrijkste aandachtspunten uiteen als het gaat om milieu.

QHSE, wat is dat ook alweer?

QHSE staat voor Quality, Health, Safety and Environment, oftewel: kwaliteit, gezondheid, veiligheid en milieu. Met QHSE wordt verwezen naar het dusdanig vormgeven van het beleid van een organisatie dat voldoet aan eisen en/of wetgeving op het gebied van arbeidsomstandigheden, milieu en de kwaliteit van producten of diensten. Onderdelen van QHSE zijn KAM (kwaliteit, arbo en milieu) en QA/QC (Quality Assurance/Quality Control).

Iedere organisatie richt haar QHSE-management anders in. Maar er zijn wel gemeenschappelijke kenmerken. De richtlijnen voor kwaliteit, arbo en milieu zijn namelijk vaak vastgelegd in externe richtlijnen. De ISO-normen zijn daarvan de bekendste en meest gebruikte. Het QHSE-management zorgt ervoor dat deze richtlijnen worden gevolgd en in de processen van de organisatie worden opgenomen. Een externe organisatie toetst periodiek of de ISO-normen daadwerkelijk worden opgevolgd, in de vorm van een externe audit.

Milieuwetgeving

Als ondernemer heb je een zorgplicht om de nadelige gevolgen van je bedrijfsuitoefening voor het milieu te voorkomen of te beperken. De eisen waaraan je moet voldoen zijn vaak opgenomen in de wet. Maar waar moet je nog meer naar kijken?

Het vaststellen van eisen in milieuwetgeving voor een bedrijf blijkt in de praktijk een van de meest onderschatte onderdelen van QHSE. Vaak ontstaat bij QHSE-managers of KAM-coördinatoren een “kennisgat” over welke milieuwetgeving in de volle breedte van toepassing is op de eigen organisatie.

Op alle Nederlandse bedrijven is de Wet milieubeheer van toepassing. Deze wet bevat algemene voorschriften voor de bescherming van het milieu. De wet is vertaald naar concrete eisen voor bedrijven in het Activiteitenbesluit. Hier staan voornamelijk algemene milieuregels in voor bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan regels over het lozen van afvalwater, composteren, het aantal landbouwdieren per vierkante meter en instructies voor laswerkzaamheden. Aan alle eisen van het Activiteitenbesluit moet worden voldaan door je bedrijf (indien van toepassing).

Andere milieuregels

Buiten de eisen in het Activiteitenbesluit, of de eisen in je omgevingsvergunning, kunnen ook andere milieuregels voor je organisatie gelden. Soms wordt hiernaar verwezen in het Activiteitenbesluit. Dit is bijvoorbeeld zo in geval van de Wet bodembescherming, de Waterwet, Het Besluit emissie-eisen middelgrote stookinstallaties en het Besluit bodemkwaliteit. Echter, is het ook belangrijk dat naar onderwerpen als transport en eisen aan koolstofdioxide-emissies wordt gekeken. Eveneens is de Energiewet van toepassing.

Als je bedrijf het milieu erg belast (denk bijvoorbeeld aan grote metaalverwerkende bedrijven), zal een milieuvergunning aangevraagd moeten worden. In deze vergunning staan eveneens eisen waaraan je organisatie moet voldoen. Deze voorwaarden zijn vaak streng. ISO-14001, het certificaat voor milieumanagementsystemen, vereist onder andere dat je de relevante milieuwet- en regelgeving voor je bedrijf hebt geïdentificeerd. Daarnaast moet beoordeeld worden of de organisatie hier ook aan voldoet.

ISO-14001

ISO-14001 richt zich op het milieubeleid van een organisatie. Deze internationale norm stelt kaders aan het milieubeheersysteem van een bedrijf. ISO-14001 sluit aan bij onderwerpen als MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) en circulaire economie. Het speelt in op het belang voor organisaties om hun milieubeleid te baseren op een goed inzicht in zowel de interne als externe ontwikkelingen, maar ook in de eisen en verwachtingen van belanghebbenden.

Hoe kunnen wij helpen?

Om als bedrijf te laten zien dat je serieus en stelselmatig je milieuprestaties en doelstellingen wil verbeteren, is het verstandig het ISO-14001 certificaat te halen. INBISCO kan je hierbij ondersteunen! Dankzij onze overzichtelijke software kun je eenvoudig je milieubeleid vormgeven en laten testen via een externe audit. Nieuwsgierig geworden? Vraag een gratis demonstratie aan en ontdek het gemak van onze software!