Blog
schedule
16 jul 2020
person
Robin Vermeij

Wat is Risicomanagement?

In deze blog gaan we dieper in op risicomanagement. Bij INBISCO zijn we dol op risicomanagement en vinden we het daarom belangrijk dat men een goed beeld krijgt bij deze effectieve methode om risico's binnen je organisatie aan te pakken.

Bij INBISCO zijn we dol op risicomanagement. Waarom? Omdat door effectief risicomanagement te implementeren in je organisatie, je minder prettige organisatorische scenario’s altijd een stap voor kunt zijn. Zo ga je letterlijk risico’s uit de weg, vind je in risico’s kansen om te verbeteren en innoveren en bespaar je uiteindelijk onnodige kosten en tijd. Risicomanagement is zeer waardevol voor elke organisatie en daarom gaan we in deze blog dieper in op wat risicomanagement inhoudt en de vele voordelen van deze vorm van management.

Wat is risicomanagement?

Risicomanagement is de term voor het gestructureerd in kaart brengen van risico’s binnen je organisatie, deze te analyseren, evalueren en uiteindelijk actief aan te pakken en beheren. Binnen risicomanagement inventariseer je dus welke risico’s er zijn of mogelijk kunnen ontstaan, linkt hier de mogelijke gevolgen aan en kunt zo analyseren welke maatregelen er genomen moeten worden. Eigenlijk klinkt dit dus vrij voor de hand liggend, maar risicomanagement kost tijd en moet constant worden bijgehouden om er daadwerkelijk van te kunnen profiteren. Dit betekent dat effectief risicomanagement wel moet worden gestimuleerd in een organisatie om iedereen daadwerkelijk over risico’s te laten nadenken en hiernaar te laten handelen bij beslissingen en afwegingen.  

Waarom is risicomanagement waardevol?

Risicomanagement is zo waardevol omdat je met een effectief risicobeleid bepaalde gevaren voor je bedrijfsvoering kunt voorkomen. Hierbij kun je denken aan gevaren op de werkvloer, maar ook reputatieschade of security issues. Met effectief risicomanagement kun je risico’s dus beter anticiperen en de nodige maatregelen nemen om deze te voorkomen om je kwaliteit en continuïteit te waarborgen. Daarnaast kunnen risico’s bepaalde punten in je bedrijfsvoering aantonen die kunnen lijden tot inspiratie voor innovatie. Want als er vaak wat (mogelijk) misgaatwaarom dan niet wat nieuws doen waardoor het zelfs beter wordt dan normaal? Om deze reden is risicomanagement niet alleen een manier om al je risico’s voor te blijven, het creëert ook nieuwe kansen voor verbetering en innovatie.  

Lees hier meer over onze risicomanagement applicatie RAS:

RAS

Hoe pas je effectief risicomanagement toe?

Je kunt risicomanagement toepassen door risico’s te beoordelen binnen je processen en/of in projecten. In het algemeen loop je 6 stappen door bij effectief risicomanagement waarin je eerst gaat kijken welke risico’s er allemaal spelen, daarna deze risico’s gaat analyseren en uiteindelijk deze risico’s gaat beherenmonitoren en aanpakken. Deze volgende vijf stappen zijn: 

  1. Het identificeren van de risico’s: De eerste stap (en meest logische) in dit proces is het identificeren van de risico’s en deze groeperen op basis van bepaalde aspecten, onderwerpen of bedrijfsvlakken, zoals op financieel en veiligheidsgebied of op operationeel, tactisch of strategisch niveau.  
  2. Het analyseren en evalueren van de risico’s: In de tweede stap ga je je verdiepen in de risico’s die je bij de eerste stap hebt geconstateerd. Hierbij ga je kijken naar de oorsprong van de risico’s, de mogelijke impact van de risico’s, welke bedrijfsaspecten hierbij betrokken zijn en welke werknemers/afdelingen hierbij betrokken zijn. In deze stap is het belangrijk dat je goed kijkt naar hoe deze risico’s de doorloop van je bedrijfsprocessen kunnen beïnvloeden. Een risico kan beperkt blijven tot een proces, maar vaak hebben risico’s impact op meerdere processen. Kijk daarom goed per risico naar de invloed op de continuïteit van je organisatie. Alleen zo krijg je ècht grip op je risico’s.  
  3. Het beheren van je risico’s: In deze stap ga je kijken welke maatregelen je moet/kunt gaan nemen om je risico’s te voorkomen of hun impact te verkleinen en zo je risico’s te beheersen. Bij deze stap moet je goed alle toekomstscenario’s analyseren en kijken welke maatregelen hierop toepasbaar zijn om je risico’s te beperken. Je kunt ervoor kiezen om bepaalde activiteiten of taken te beperken of weg te halen, maar je kunt ook alternatieve manieren bedenken om bepaalde einddoelen toch te behalen met door om je risico’s heen te gaan. Ook kun je een nieuw beleid invoeren, voorzorgsmaatregelen nemen door middel van verzekeringen of je hele proces aanpakken en zo je risico’s gebruikt om kwaliteit te verbeteren. Je maatregelen hangen natuurlijk allemaal af van hoe groot je risico is.  
  4. Het monitoren van je risico’s: Wanneer je de maatregelen voor je risico’s hebt vastgesteld, moet je deze natuurlijk gaan uitvoeren en monitoren om te kijken of deze effect hebben. Hier komt het feit weer terug dat risicomanagement niet een momentopname is; effectief risicomanagement is een continu proces. Aangezien continu veranderende omstandigheden plaatsvinden in elke organisatie, moeten risico’s dan ook constant worden bijgehouden, geanalyseerd en gemonitord.  
  5. Het controleren en rapporteren van risico’s: In de vijfde stap ga je je gemonitorde risico’s controleren en evalueren of de ondernomen maatregelen voor de risico’s effectief en succesvol waren. Daarnaast moet er gerapporteerd worden over elk aspect van de geconstateerde risico’s om de risico’s duidelijk vast te leggen zodat iedereen binnen de organisatie naar deze rapportages kan handelen.  
  6. Risicomaatregelen integreren in strategie & besluitvorming: Wanneer je een duidelijk en transparant rapport hebt gemaakt van al je risico’s, kun je deze ook gebruiken voor het formuleren en realiseren van nieuwe strategieën en deze integreren in besluitvormingsprocessen. In deze laatste stap komt een belangrijk en belovend onderdeel van risicomanagement naar boven. Namelijk; dat je de informatie over risico’s in je organisatie gebruikt kan worden voor verbeteringen en innovatie in je bedrijfsstructuur. Ons advies; kijk dus niet naar risico’s door een negatieve lens, maar zie risico’s als een mogelijkheid om te verbeteren!

Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E)

Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) is een cruciaal proces voor organisaties om ervoor te zorgen dat hun werkomgeving veilig en gezond is voor medewerkers. Het uitvoeren van een effectieve RI&E kan echter een uitdagende taak zijn, vooral als het gaat om het verzamelen en analyseren van gegevens, het identificeren van risico’s en het opstellen van passende maatregelen. Gelukkig biedt de proces- en kwaliteitsmanagement software van INBISCO een waardevolle oplossing. In dit artikel zullen we bespreken hoe de software, organisaties kan ondersteunen bij het uitvoeren van RI&E. We delen ook handige voorbeelden en een plan van aanpak.

Lees artikel Risico Inventarisatie & Evalutie (RI&E)

INBISCO & Risicomanagement

Zoals eerder vermeld moet risicomanagement constant worden bijgehouden en gemonitord en moet je duidelijk en transparant al je risico’s vastleggen om deze goed te kunnen analyseren en optimaal te gebruiken. Naast dat risicomanagement erg nuttig is, is het qua tijd en moeite dus niet een pretje. Om deze rede hebben we onze risico analyse applicatie (RAS) gecreëerd. RAS is een veilig, toegankelijk en handig systeem en zorgt ervoor dat jij alle bovenstaande stappen gemakkelijk in één applicatie kunt doen. Zo kan elke organisatie makkelijk risicomanagement uitvoeren en bijhouden en hier het maximale uit halen om hun kwaliteit te verbeteren.

Lees hier meer over onze risico analyse applicatie:

RAS

Geïnteresseerd?

Geïnteresseerd in onze software of heb je vragen over wat we doen? Neem gerust contact met ons op en vraag een gratis demo aan!

QHSE Professional?

Word lid van onze QHSE-community

Ben jij een professional op het gebied van kwaliteit, gezondheid, (digitale)veiligheid en milieu? Meld je dan aan voor de INBISCO Community en ontvang waardevolle inzichten, casestudy’s, best practices en de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van QHSE. Mis het niet – schrijf je vandaag nog in en verbeter de kwaliteit en veiligheid binnen jouw organisatie.

We beloven je, we zullen je niet stalken en je kunt je op ieder gewenst moment afmelden.

Geen titel(Vereist)