INBISCO QHSE Community
8 okt 2024
Bij INBISCO zijn we hechte partners met RASCI- Methode© en gebruiken wij de befaamde RASCI-Methode© als uitgangspunt van onze software modules. Maar wat is RASCI nou eigenlijk precies? in deze blog geven wij antwoord op deze vraag en laten we zien hoe we het RASCI-model gebruiken in onze software voor optimaal resultaat.
Bij INBISCO zijn we hechte partners met RASCI- Methode© en gebruiken wij de befaamde RASCI-Methode© als uitgangspunt van onze software modules. Maar wat is RASCI nou eigenlijk precies?
De RASCI- Methode© staat bekend om het eenvoudig scheppen van duidelijkheid in het structureren van bevoegdheden en verantwoordelijkheden binnen een gehele organisatie. Het principe van de RASCI-methode is dat elke medewerker binnen een organisatie bepaalde rollen, taken en verantwoordelijkheden heeft in een proces die uitgevoerd moeten worden. Hierin kan de ene medewerker verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van een bepaal proces en moet een andere medewerker hiervan op de hoogte worden gehouden. Met RASCI zorg je er echter voor dat deze rollen duidelijk worden aangegeven en gestructureerd zodat iedereen altijd weet wat hun taken zijn en deze succesvol kunnen uitvoeren en controleren.
RASCI is namelijk de afkorting voor de volgende rolverdeling:
Responsible (verantwoordelijke)
Accountable (eindverantwoordelijke)
Supporting (ondersteunende)
Consulted (de geraadpleegde)
Informed (de geïnformeerde)
Het RASCI Model houdt dus in dat voor elk proces binnen je organisatie, de rolverdeling duidelijk wordt aangegeven en iedereen weet wat zijn of haar taken zijn binnen dit proces. Hiermee combineert het RASCI-Model de beschrijving van een proces en de verantwoordelijkheden die horen bij elke stap binnen dit proces. Zo wordt er per proces op een zeer compacte manier aangegeven wat de doelstelling is, wat het toepassingsgebied is en worden alle bijbehorende stappen en beslissingen gekoppeld aan de RASCI rollen zoals die hierboven zijn toegelicht.
Natuurlijk betekent dit niet dat mensen in hokjes moeten gaan denken en alleen hun eigen taken uitvoeren. Daarom wordt vaak benadrukt dat communicatie en samenwerking uiterst belangrijk zijn bij elk proces. Door middel van het RASCI-model voorkom je zo miscommunicatie of onduidelijkheid en kunnen processen gestroomlijnder worden uitgevoerd en kun je je processen optimaliseren. Met het RASCI–Model kun je uiteindelijk je organisatie verbeteren doordat je grip en transparantie creëert op wat je medewerkers doen in de uitvoering. Hiermee is de RASCI–Methode dus de ideale basis voor effectief procesmanagement.
Zoals eerder vermeld zijn we bij INBISCO hechte partners met RASCI- Methode©. Niet alleen is de RASCI Methode de basis voor onze procesmanagement module ‘de Process Manager’, ook steunen de RASCI-specialisten ons bij het implementeren van onze software.
RASCI is uiterst geschikt om te gebruiken als uitgangspunt binnen procesmanagement. Procesmanagement zorgt ervoor dat je binnen je bedrijf compleet grip krijgt op de inhoud en opbouw van elke bedrijfsproces. Veel organisaties zien vaak over het hoofd dat veel aspecten waar ze tegen aanlopen altijd zijn terug te herleiden naar problemen of onduidelijkheden in het initiële proces. De combinatie van procesmanagement en RASCI is daarom erg handig, omdat je zo gedetailleerd de rollen van alle medewerkers betrokken bij processen gestructureerd kunt vastleggen.
Dit klinkt natuurlijk allemaal erg mooi, maar vaak wordt het toepassen van RASCI op je bedrijfsprocessen gedaan in gigantische, onoverzichtelijke Excel lijsten en over de jaren heen bouw je natuurlijk flink wat proces informatie op… Deze chaos willen we niet hebben, want hier schep je alleen maar meer onduidelijkheid mee. Onze module de Process Manager is gecreëerd om alle processen binnen een organisatie duidelijk uit te mappen en te structureren. Doordat je met effectief procesmanagement grip creëert op je processen, weet je precies waar mogelijke problemen liggen, kun je je processen aanpassen of herschrijven wanneer mogelijk en uiteindelijk je processen verbeteren. Zo krijg je optimaal lopende processen en kun je veel tijd en moeite besparen door onduidelijkheden en miscommunicatie uit de weg te gaan. RASCI helpt ons hierbij door duidelijk de taken van elke medewerker per proces vast te leggen. In afbeelding 1 zie je hoe dit te werk gaat.
Afbeelding 1. Een deelproces in de Process Manager, uitgewerkt met de RASCI Methode (R, A, S, C, I).
Doordat we bij INBISCO het RASCI Model compleet hebben geïntrigeerd in onze Process Manager, zijn de processen, hun uitwerking en hun verdeling toegankelijk voor iedereen. Hierdoor creëer je transparantie, structuur en inzicht, voorkom je onduidelijkheid en kunnen medewerkers alle informatie omtrent hun taken en rollen altijd gemakkelijk vinden. Zo kun je als organisatie uiteindelijk ‘slimmer samen werken’ zoals het mooie slogan van RASCI- Methode© gaat.
Meer weten over onze module de Process Manager en hoe wij in combinatie met de RASCI-methode jouw organisatie kunnen helpen? Plan een demo in of neem vooral contact met ons op!
Meer weten over RASCI- Methode©?
Via de onderstaande knop kom jij alles te weten over de Process Manager.
Hier vind je onze nieuwste blogs, evenementen, demomiddagen en klantverhalen. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en laat je inspireren door praktijkvoorbeelden op het gebied van kwaliteit, gezondheid, veiligheid en milieu.