Blog
schedule
6 jan 2020
person
Robin Vermeij

5 Tactieken voor een succesvolle QHSE implementatie

We hebben bij INBISCO door onze vele jaren ervaring een goed beeld gekregen van wat er allemaal mis kan gaan bij een QHSE implementatie. In deze blog geven we jou daarom 5 stappen die er voor zorgen dat jij die QHSE implementatie succesvol doorgaat! Lees dus snel door!

Met onze Management systemen hebben we bij INBISCO door onze vele jaren in de procesindustrie en door nauwe samenwerking met onze partners, een goed beeld gekregen van de belemmeringen waar bedrijven tegen aan kunnen lopen tijdens QHSE implementatie. Zo zijn ons door de jaren heen een paar cruciale aspecten opgevallen waarvan wij denken dat deze niet alleen bijdragen aan een succesvolle implementatie van een QHSE Management Systeem, maar ook het succesvol vasthouden en verbeteren van deze QHSE cultuur door de jaren heen!

1. Duidelijke communicatie is de basis van QHSE

Dit zul je misschien wel vaker hebben gehoord, maar communicatie is één van de belangrijkste aspecten van een QHSE systeem. Zonder duidelijke communicatie, constante feedback en vooral transparante communicatie tussen iedereen in het team/bedrijf kan er geen goed functionerend QHSE systeem worden opgezet. Iedereen in een bedrijf heeft een ander zicht op bepaalde processen en deze andere invalshoeken zijn zeer waardevol. Probeer daarom als manager anderen te stimuleren om hun feedback en ideeën te delen en zie dit als een kans om je systeem te verbeteren en effectiever te maken!

2. Focus op risico’s

Vaak zijn managers zo druk bezig met het focussen op het volbrengen van hun taken en die van andere werknemers, dat risico factoren over het hoofd worden gezien. Dit is zonde en een grote valkuil voor succesvolle QHSE implementatie. Door de mogelijke risico’s in je bedrijf goed te analyseren en in kaart te brengen, kun je namelijk effectiever en efficiënter je goederen/producten distribueren. Niet alleen vermijd je zo risico’s die je veel geld kunnen kosten en je processen vertragen, maar ook zorg je er zo voor dat de werkomgeving in je bedrijf veilig en overzichtelijk is. Niemand houdt van negatieve verrassingen toch?

3. Voer regelmatig interne audits uit

De enige manier waarop je het succes van je QHSE implementatie en je QHSE cultuur in beeld kunt krijgen, is door deze regelmatig te beoordelen en interne audits uit te voeren. Hierdoor kun je meten hoe goed je QHSE systeem daadwerkelijk functioneert en kun je analyses uitvoeren om te zien of het systeem een impact heeft op je processen. Op deze manier heb je altijd controle over je systeem en zekerheid van de juiste inzichten in je vooruitgang.

4. Verander niet alleen je systeem, maar ook je mindset

Eén van de moeilijkste stappen binnen de implementatie van een QHSE systeem is het veranderen van de mindset van je bedrijf. Je hebt misschien wel de juiste software nu, maar zonder de medewerking van je werknemers heb je niks aan je systeem. Zorg er daarom voor dat iedereen binnen je bedrijf de software snapt, weet hoe ze er mee om moeten gaan en de visie van de software ziet. Zodra één van deze aspecten mist, wordt de implementatie al lastiger. Zorg er dus voor dat je werknemers goed getraind zijn en constant een update krijgen over nieuwe ontwikkelingen binnen je systeem. “Ik zie m niet helemaal” moet veranderd worden naar “wow, dit maakt mijn werk efficiënter!”.

5. Creëer een QHSE strategie die past bij jouw bedrijf

Als laatste gaan we het hebben over hoe belangrijk het is een persoonlijke QHSE strategie voor jouw bedrijf te ontwikkelen. Iedereen weet ongeveer waar een QHSE systeem voor gebruikt kan worden, maar bij elk bedrijf wordt dit toch op een eigen manier gedaan. Kijk daarom goed bij de implementatie van je QHSE systeem of deze aansluit bij de algemene strategische richting van je bedrijf. Door de doelen van je QHSE systeem op één lijn te hebben met de doelen van je bedrijf, vergroot je namelijk de kans op succes. Zorg er dus voor dat iedereen binnen jouw bedrijf weet hoe het QHSE systeem hun werk kan helpen en de algemene bedrijfsdoelen helpt te behalen. Zo heeft iedereen binnen je bedrijf dezelfde doelen, ontstaat er geen onenigheid tussen management teams en creëer je duidelijkheid binnen je bedrijf.

Geïnteresseerd in hoe we bij INBISCO deze stappen realiteit maken? Neem dan vooral een kijkje naar onze software!