Blog
schedule
23 mei 2024
person
Robin Vermeij

RI&E: Wat is het, voorbeelden en een plan van aanpak.

Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) is een cruciaal proces voor organisaties om ervoor te zorgen dat hun werkomgeving veilig en gezond is voor medewerkers. Het uitvoeren van een effectieve RI&E kan echter een uitdagende taak zijn.

RI&E (Risico Inventarisatie & Evaluatie): Wat is het, voorbeelden en een plan van aanpak.

Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) is een cruciaal proces voor organisaties om ervoor te zorgen dat hun werkomgeving veilig en gezond is voor medewerkers. Het uitvoeren van een effectieve RI&E kan echter een uitdagende taak zijn, vooral als het gaat om het verzamelen en analyseren van gegevens, het identificeren van risico’s en het opstellen van passende maatregelen. Gelukkig biedt de proces- en kwaliteitsmanagement software van INBISCO een waardevolle oplossing. In dit artikel zullen we bespreken hoe de software, organisaties kan ondersteunen bij het uitvoeren van RI&E. We delen ook handige voorbeelden en een plan van aanpak.

Wat is RI&E?

RI&E staat voor Risico Inventarisatie & Evaluatie. Het is een methode waarmee organisaties mogelijke risico’s in hun werkomgeving kunnen identificeren en beoordelen. Dit houdt in dat ze kijken naar de gevaren die aanwezig zijn en de kans dat deze gevaren daadwerkelijk schade kunnen veroorzaken. Door een RI&E uit te voeren, kunnen organisaties de risico’s beter begrijpen en maatregelen nemen om deze te voorkomen of te verminderen.

RI&E verplichting

RI&E is niet alleen belangrijk, maar ook verplicht voor organisaties. In Nederland bijvoorbeeld, eist de Arbowet dat werkgevers een RI&E uitvoeren en een plan van aanpak opstellen om de risico’s aan te pakken. Deze verplichting is er om ervoor te zorgen dat werknemers veilig en gezond kunnen werken. Door het uitvoeren van een RI&E en het nemen van de nodige maatregelen, kunnen organisaties voldoen aan deze wettelijke verplichting en tegelijkertijd de veiligheid en gezondheid van hun medewerkers waarborgen.

Centrale databank en gegevensbeheer

Met behulp van de software van INBISCO kunnen organisaties een centrale databank opzetten om alle relevante informatie met betrekking tot RI&E op te slaan. Dit omvat gegevens over de werkomgeving, processen, werktijden, veiligheidsmaatregelen, gezondheidsrisico’s en meer.

Door alle informatie op één plaats te hebben, kunnen organisaties gemakkelijk gegevens verzamelen, bijwerken en analyseren, waardoor het RI&E-proces efficiënter en gestroomlijnder verloopt.

Hieronder volgen een aantal voorbeelden hoe een fictieve organisatie, gebruikmakend van de software van INBISCO Secure, een succesvol plan van aanpak maakt.

Plan van aanpak en voorbeeld RI&E

Stap 1: Inventariseer de werkomgeving:

Zorg voor een gedetailleerd overzicht van alle relevante risico’s binnen jouw bedrijf. Denk aan risico’s zoals machineongevallen, blootstelling aan gevaarlijke stoffen, lawaai, brandgevaar en ergonomische problemen.

Voorbeeld:  

Stel je bent werkzaam bij een productiebedrijf. Je kunt INBISCO Secure dan inzetten om informatie te verzamelen over alle machines en apparatuur die in de fabriek worden gebruikt, zoals persmachines, snijmachines, en lasapparatuur. Daarnaast kunnen gebruikers van het systeem informatie verzamelen over de gebruikte materialen, zoals chemicaliën en metalen.

Stap 2: Identificeer potentiële risico’s

Identificeer mogelijke risico’s op basis van de inventarisatie. Betrek werknemers bij dit proces, omdat zij waardevolle inzichten kunnen bieden over dagelijkse werkzaamheden.

Voorbeeld:  

In het bovengenoemde productiebedrijf kunnen werknemers betrokken worden bij het identificeren van risico’s. Ze kunnen bijvoorbeeld mogelijke gevaren benoemen zoals het risico op snijwonden door scherpe randen van metalen onderdelen, het risico op blootstelling aan gevaarlijke chemische stoffen bij het mengen van chemicaliën, en het risico op vallen bij het werken op verhoogde platforms.

Stap 3: Beoordeel de risico’s:

Gebruik de risicomatrixen en evaluatiefuncties uit INBISCO Secure om de ernst en waarschijnlijkheid van elk risico te beoordelen.Pas geautomatiseerde algoritmen toe om de risico’s te kwantificeren en te categoriseren, waardoor organisaties een beter inzicht krijgen in de belangrijkste aandachtspunten. Prioriteer de risico’s op basis van deze evaluatie.

Voorbeeld:  

Het productiebedrijf kan de risicomatrixen gebruiken om de risico’s te beoordelen. Ze kunnen de ernst van het risico bepalen op basis van de mogelijke schade die het kan veroorzaken, bijvoorbeeld van kleine verwondingen tot ernstige lichamelijke letsels. Ze kunnen ook de waarschijnlijkheid van elk risico beoordelen op basis van de frequentie of de kans dat het risico zich voordoet.

Stap 4: Stel preventieve maatregelen vast

Op basis van de beoordeelde risico’s definieer je passende preventieve maatregelen.

Voorbeeld:  

Voor het bovengenoemde productiebedrijf kunnen ze preventieve maatregelen vaststellen om de geïdentificeerde risico’s te beheersen. Bijvoorbeeld, om het risico op snijwonden te verminderen, kunnen ze het gebruik van veiligheidshandschoenen en snijbestendige kleding verplicht stellen. Om het risico op blootstelling aan gevaarlijke chemische stoffen te verminderen, kunnen ze een strikte naleving van veiligheidsprocedures en het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (zoals ademhalingsmaskers en veiligheidsbrillen) implementeren.

Stap 5: Monitor en beheer risico’s:

Monitor de voortgang van de genomen maatregelen en om de effectiviteit ervan te evalueren. Plan regelmatige controles en audits om ervoor te zorgen dat de risico’s adequaat worden beheerst.

Voorbeeld:  

Het productiebedrijf gebruikt INBISCO Secure om audits en controles uit te voeren om ervoor te zorgen dat de preventieve maatregelen effectief zijn. Ze kunnen inspecties uitvoeren om te controleren of werknemers de voorgeschreven veiligheidsmaatregelen naleven, zoals het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen. Ze kunnen ook de effectiviteit van de maatregelen evalueren door bijvoorbeeld ongevallen rapporten te analyseren en te beoordelen of er sprake is van een afname in incidenten gerelateerd aan de gestelde risico’s.

Conclusie:

Door het volgen van deze stappen en gebruik te maken van de proces- en kwaliteitsmanagement software van INBISCO kun je een gestructureerde en effectieve aanpak hanteren bij het uitvoeren van een RI&E. Dit helpt bij het identificeren en beheersen van risico’s, wat resulteert in een veiligere en gezondere werkomgeving voor de medewerkers.

Ri&e laten opstellen?

Via INBISCO- Secure kunnen we de uitgangspunten met betrekking tot veiligheid vastleggen en ontsluiten. In de vastgestelde Information Security strategie worden het beleid en de randvoorwaarden geschetst voor een veilige werkwijze. Rekening houdend met deze randvoorwaarden, wordt in het Information Security Management System (ISMS) de werkwijze middels processen en werkinstructies, in combinatie met alle relevante (beleids) documenten vastgelegd. Processen en documenten zijn nu veilig opgeslagen in het ISMS en kunnen op een eenvoudige manier gedeeld worden met de organisatie.

Weten wat INBISCO – Secure voor jouw organisatie kan betekenen?

QHSE Professional?

Word lid van onze QHSE-community

Ben jij een professional op het gebied van kwaliteit, gezondheid, (digitale)veiligheid en milieu? Meld je dan aan voor de INBISCO Community en ontvang waardevolle inzichten, casestudy’s, best practices en de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van QHSE. Mis het niet – schrijf je vandaag nog in en verbeter de kwaliteit en veiligheid binnen jouw organisatie.

We beloven je, we zullen je niet stalken en je kunt je op ieder gewenst moment afmelden.

Geen titel(Vereist)